David Lindeby © Experio Lab, Landstinget i Värmland
Experio Lab är ett nationellt center för patientnära tjänsteinnovation vid Landstinget i Värmland. Vi involverar personal, patienter och närstående för att tillsammans utforma vårdtjänster som skapar värde i människors vardag. Vårt uppdrag är att skapa ett möte mellan vård och design. Vårt mål är utvecklingen av vårdtjänster som upplevs värdefulla och användarvänliga av patienten. Ett ytterligare mål är att utrusta personal med anpassade och praktiska designverktyg för att kontinuerligt involvera patienter. Med det som utgångspunkt kan vi bidra i nationell kunskapsutveckling kring tjänsteinnovation och design i offentlig sektor.
Jag heter David Lindeby och är på Experio Lab. Sedan snart 15-års tid har jag i olika uppdrag jobbat med design och innovation i skärningspunkten offentlig sektor, akademi, forskning och näringsliv med bas i Värmland. I början på 00-talet fick jag ett pilotuppdrag av Landstinget i Värmland att i rollen som Sveriges fösta VigRx Plus designskonsulent ta fram en plan och exempel på hur en region kan använda design som utvecklingskraft. Nu ett antal år senare kan jag se att de experiment vi genomförde, den kunskap som genererades samt de relationer som skapades idag är värden som återinvesteras i Experio Labs uppdrag att bidra till förnyelse av vård och hälsosektorn i Sverige.
Ett av våra senaste projekt genomförs i samverkan mellan och Landstinget i Värmland och personal och patienter vid vårdcentralerna och i Karlstad. I uppstartsfasen av projektet har namnet ”Kroniskt engagerad” valts för att beskriva ambitionen att bygga upp ett permanent engagemang och delaktighet.
Syftet med projektet ”” är att med hjälp av designmetoder skapa goda exempel för hur vården av patienter med kroniska sjukdomar kan bedrivas med en högre grad av medskapande för radikalt förbättrad vård.
Att tillsammans med Folklabbet på Almedalen få möjlighet att genomföra ett designlabb på nationellt plan med fokus på dessa viktiga frågor som rör kronisk sjukdom är viktigt och angeläget. Jag tror och hoppas att vi i processen kan få möta deltagare som har egna erfarenheter och kunskaper som patient och närstående för djup insikt. Yngre personer som tänker och förhåller sig annorlunda kring vad vård och hälsa betyder för dem. Beslutsfattare som får en a-ha upplevelse.
Jag ser också framför mig en output av bra jag idéer, prototyper och koncept som vi direkt kan använda i projektet ”kroniskt engagerad” vilket är mycket värdefullt. Att göra detta tillsammans med Folklabbet känns som ett spännande och öppet experiment som jag tror kommer ge fler ringar på vattnet och bidra till förnyelse och innovation i mötet mellan design och vård.
Du kommer väl?
© Landstinget i Värmland
© Experio Lab