Nu drar det ihop sig till Almedalsveckan 2014. I år – supervalåret – slår den alla rekord med i skrivande stund 3 347 evenemang och en hel massa samhällsengagerade deltagare under en sommarvecka. Det kommer att vara högtryck i samtalet om samhällsutveckling och politik. vi i teamet bakom initiativet Folklabbet är grymt peppade och ser fram emot en spännande premiär för Folklabbet.
Vår ambition är att vara med och vrida Almedalsveckan från att ett fåtal talar till att många gör tillsammans. Många samhällsengagerade med en stor mångfald av perspektiv, bakgrund och kompetens finns på plats i Visby denna vecka. Istället för seminarium om vad som borde göras eller hända vill vi engagera just DIG, och många fler, i att praktiskt bidra med idéer, kunskap och engagemang för att lösa angelägna samhällsutmaningar.
Nånannanism är inget för Folklabbet. Samhällsutveckling är för viktig för att överlåta på andra. Ditt engagemang och dina idéer vill vi ta tillvara på i en medskapande process, där resultatet delas öppet för samhällets utveckling. Folklabbet ska vara en praktisk, demokratisk verkstad i open source-anda, öppen för alla som vill bidra och engagera sig. Vi använder designbaserade metoder för innovation och utgår från användarperspektiv för att möta verkliga behov. Under denna Almedalspremiär för Folklabbet har vi fokus på design och hälsa. En viktig anledning till det är att vår huvudpartner driver ett program om med ett starkt engagemang från många olika intressenter, däribland flera av våra övriga partners.
Folklabbet kommer ha tre konkreta samhällsutmaningar på temat hälsa som utgångspunkt i programmet:
– Hur hur kan vi förbättra ungas psykiska hälsa?
– Hur kan vi involvera patienter med kronisk sjukdom i utformningen av sin egen vård?
– Hur kan vi förbättra vården för sängliggande patienter genom att utgå från patientens perspektiv?
Alla dessa utmaningar är helt centrala i pågående, skarpa och prioriterade arbeten som bedrivs inom , Landstingen i och och i . Det betyder att deltagarna i Folklabbet kommer att bidra i ett pågående arbete där resultaten praktiskt kommer att tas omhand i arbete som drivs vidare av dessa partnerorganisationer.
Folklabbet föddes som en idé och en vision under Almedalsveckan 2013. Sara Modig och Åsa Minoz, som tillsammans driver och har stor erfarenhet av politik och innovationsfrågor, började samtala med ett antal människor och Folklabbets frö började gro. Under vintern och våren har vi haft en spännande resa med förberedelser och medskapande tillsammans med våra partners. På resan från det första fröet till Folklabbet formades ett entusiastiskt och drivande team som tillsammans har tagit fram det som kommer att hända i en phentermine trädgård i Visby under onsdag och torsdag den och 2 och 3 juli. Johan Axell, med gedigen erfarenhet inom kommunikation, Ulrika Lundin som driver innovationsbyrån och Mattias Axell och Max Lauritzén som utbildar sig på i Danmark med fokus på social innovation har varit kärngruppen bakom initiativet tillsammans med Sara och Åsa. Vi har en mångfald av intressen, kompetenser och erfarenheter som skapar en bra dynamik. Nu har vi också ett helt gäng med kompetenta människor som bidrar i arbetet och vi är stolta och glada att ha .
Det är inte utan att det är lite pirrigt nu i de sista förberedelserna inför Almedalsveckan. Om en dryg vecka tar vi båten till Visby. Under tiden framöver kommer en rad partners att blogga här på webben och berätta om sig och sitt engagemang i design, hälsa och Folklabbet.
Vi ser fram emot att medskapa med dig! Kanske i Almedalen eller till exempel via våra – och -kanaler om du inte har möjlighet att komma till Visby.
Välkommen! Tillsammans är vi Folklabbet!